At alkohol og idrett er en dårlig kombinasjon vet de fleste. Men jeg lurer litt på HVOR mye setter en skikkelig turnè deg tilbake?

Det sies at alkohol er et prestasjonshemmende middel og kan hemme prestasjon både på kort- og lang sikt.

Nå er det ikke sånn at jeg trener på topp nivå sammen med olympiatoppen. Men jeg har allikvel ett ganske klart mål om hvilken endringer jeg vil se både på min egen kropp på hva den kan prestere i løpet av x antall måneder.

Nå har vi feiret bursdag to helger etter hverandre, og jeg hadde løyet om jeg sier det ikke kjennes godt på kroppen. Nå skal det sies at det kanskje ikke hadde føltes like tungt om jeg var en av de med stoppknapp… Men la oss se litt på de pungtene det sises alkohol gjør med kroppen.

psssss… Tekniske problemer… Hvorfor er noen overskrifter i “fet” og resten ikke når alle er i  “overskrift 2”  THE STRUGGLE IS REAL!

Hemmer energikilde 

Karbohydratlagrene (glykogen) i muskel er den viktigste energikilden når man trener på moderat og hard intensitet. Det er allment kjent at alkohol påvirker karbohydratmetabolismen i skjelettmuskulatur og lever, og dette kan følgelig få konsekvenser for prestasjon.

Alkohol hemmer nydannelse av glukose (glukoneogenese) og dermed glukosefrigjøring fra lever. Inntak av alkohol før trening kan føre til hypoglykemi (lavt blodsukker), særlig under langvarig trening på moderat intensitet da glukose fra lever blir en viktig energikilde.

Ødelegger restitusjon

Etter hard trening er gjenoppbygging av glykogenlagre i muskel viktig for å oppnå optimal restitusjon.  Hvis alkohol erstatter eller fortrenger karbohydratrik mat i restitusjonsfasen kan det resultere i redusert effekt på gjenoppbyggingen av glykogenlagre. Utøvere som inntar store mengder alkohol etter trening vil sannsynligvis ikke klare å etterfylle energilagrene sine godt nok mellom daglige treningsøkter. Matinntaket de neste dagene vil også kunne bli forringet ved at utøveren må sove av seg bakrusen og dermed hopper over måltider. Dette vil være av stor betydning særlig for de som driver med utholdenhetsidrett, hvor det kreves et konstant høyt inntak av karbohydrater for maksimal prestasjon.

Påvirker veskebalansen

Alkohol hemmer frigjøring av antidiuretisk hormon (som begrenser urinproduksjonen) og fører til økt urinproduksjon. Hvis konsentrerte alkoholholdige drikker inntas etter trening kan det ta lengre tid å erstatte væsketapet og oppnå væskebalanse. Hvis man ikke klarer å gjenopprette væskebalanse innen neste treningsøkt, vil det kunne redusere kvaliteten på det påfølgende arbeidet og øke risikoen for dehydrering. Et betydelig væsketap vil føre til redusert prestasjonsevne blant annet på grunn av dårligere blodgjennomstrømning til musklene og økt kroppstemperatur.

Økt varmetap fra huden

Alkohol fører til en utvidelse av blodkarene (perifer vasodilatasjon) og vil trolig resultere i et økt varmetap fra huden. Inntak av store mengder alkohol før trening ved lave temperaturer kan derfor gi et betydelig fall i kroppens kjernetemperatur. Dette kan bli forverret ved samtidig hypoglykemi som følge av lav karbohydrattilgjengelighet, som ofte er assosiert med slike situasjoner. Inntak av alkohol i forbindelse med sportslige aktiviteter i kaldt vær, som fjellturer og skisport, forbindes med økt risiko for lav kroppstemperatur med påfølgende konsekvenser for prestasjon.

Svekker psykomotoriske ferdigheter

Når det gjelder motorisk kontroll og tekniske ferdigheter er det godt dokumentert at alkohol har en negativ innvirkning. Alkohol er et sløvende rusmiddel, ikke stimulerende som noen tror. Med alkohol i kroppen senkes aktiviteten i sentralnervesystemet, inkludert hjernen. Selv små til moderate mengder alkohol vil føre til svekket reaksjonsevne, hånd-øye koordinasjon, presisjon, balanse og andre motoriske ferdigheter. I idretter som ballsport og alpint, hvor det stilles krav til rask beslutningstaking, koordinasjon og presisjon, vil alkoholinntak være svært ødeleggende for prestasjon. Redusert evne til å reagere raskt og handle riktig vil også kunne øke risikoen for skader.

Økt risiko for uhell og skader

En av de mest betydningsfulle virkningene av alkohol er svekket dømmekraft og tap av hemninger. Berusede personer vil ofte tilegne seg en mer risikofylt adferd og ta større sjanser enn i edru tilstand. Dermed øker risikoen for uhell og skader. Forekomsten av sportsrelaterte skader har vist seg å være over dobbelt så høy blant idrettsutøvere som inntar alkohol minst 1 gang i uka, sammenlignet med utøvere som aldri drikker alkohol. Hvis man først har fått en skade, vil alkoholinntak kunne føre til at skaden leges saktere. Manglende egenomsorg og evne til å foreta kloke valg vil også kunne føre til neglisjering av viktige restitusjonsrutiner som er nødvendig for å holde seg frisk og skadefri. Alkoholinntak er også høyt korrelert med skader og drukningsulykker i forbindelse med vannaktiviteter.

Ettervirkninger av alkoholbruk – “dagen derpå”

Dagen etter et stort alkoholinntak kan prestasjonsevnen være betydelig redusert selv om man ikke lenger har alkohol i blodet. Dehydrering, redusert aerob kapasitet, redusert energitilgjengelighet og psykologiske effekter som nedsatt humør, hodeverk, hypersensitivitet for ytre stimuli og generelt ubehag, vil mest sannsynlig resultere i at man ikke orker å prestere på topp dagen derpå. Dersom man er veldig dehydrert (som de fleste er etter å ha innatt store mengder alkohol) kan det være svært helseskadelig å trene eller konkurrere, spesielt i varmt klima, på grunn av nedsatt temperaturregulering og fare for overoppheting.

Vektøkning

Alkohol inneholder mye energi og lite av andre viktige næringsstoffer. I tillegg er alkoholinntak ofte assosiert med en uregelmessig måltidsrytme og inntak av usunn mat med høyt fettinnhold. Idrettsutøvere som ved gjentatte episoder inntar store mengder alkohol vil derfor være utsatt for en uønsket vektøkning og redusert kvalitet på kostholdet. På lengre sikt vil det være fare for å utvikle ernæringsmangler som følge av et mangelfullt kosthold. Gjentatte ”fyllekuler” vil også føre til mangel på søvn og hvile. Dette er viktige faktorer som må tas med i betraktningen av alkoholens effekter på prestasjon.

Kilde: Av-og-til og Marianne Udnæseth (klinisk ernæringsfysiolog) https://avogtil.no/

Så hvorfor gjør vi det? Det er jo sykt gøy når man først er i gang.. Moderasjon er stikkordet! ♠

 

Zazu <3

2 thoughts on “TRENING OG ALKOHOL, HVOR MYE ØDELEGGER EN TURNè?”

 1. Alkohol i sånne mengder som jeg foretrekker 🙂 er såklart ikke et sjakk trekk for topp idretts utøvere.. Men topp idretts utøvere som lever av det har en livsstil som er så laaangt fra menigmann i alle land at det er stupid å sammenligne seg og sin diett/livsstil me dem hvis du bare liker å holde deg i form som de fleste burde såklart.. Men mange trenings nørder faller i den gropa ass.. Tar holdninger som kanskje idolet og sports utøveren står for som en logikk når det egentlig er et kostholds og trenings regime for å hevde seg i toppsjiktet blant verdens beste når du egentlig bare er lærer eller regnskaps arbeider eller whatever.. Og har iallefall ikke de milliardene å tjene på å bli best som en idretts utøver på topp nivå som motivasjon heller, men skal pine seg sjæl 😀

  1. Hei Danikjell Potetskrell! 😂😂

   Haha, ja det er optimalt! “Jeg trenger ikke huske noe, jeg VEIT jeg har det gøy jeg…”

   Du sier noe, men jeg har en type sykdom. Jeg må alltid gjøre ting så innmari HARDT! Hehe, men akkurat nå er målet en muskuløs og fit BODY, og det skal jeg faen meg få til! BOOM!

   Veldig koselig at du tar turen innom og i tillegg kommenterer!

   #KJÆRLEIK

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.