Du hører overalt hvordan du skal spise, hvilket utstyr du skal bruke, når og hvilken dietter som er hot, og hvilken som er not?

Du har bestemt deg for å bli sunnere, spise bedre og kanskje trene litt eller litt mye?

Du har fortsatt ikke magisk mottatt en ekstra time eller to i døgnet for å utføre dette?

Ikke jeg heller… Blir dere med å prøve mat prep sammen med meg? Angivelig er det løsning. Vi får se!

Regner med de fleste har fått med seg konseptet meal prep og vet hva det går ut på? Dette er ikke noe revolusjonerende nytt jeg kommer med. Der i mot kan det gjøre det enklere å spise bra til alle måltider, spare deg for tid og til og med kanskje penger. JACKPOT!

Trinn 1:

Først må vi velge metode og hva vi skal lage. Husk at maten skal holde i kjøleskapet i 5 dager. Du vil også lage noe som går relativt fort, så vi ikke bruker en hel dag på prepping. Det bør ikke ta mer en 1 time, maks 2. Du kan for eksempel skrive handleliste pluss handle, lørdag. Så prepper du på søndag. Så blir det ikke så hissig mye å gjøre på en dag.

Plate i ovn: Fyll masse digg på en plate i ovnen som kan bake på samme varme. Tenk gode protein kilder og grønnsaker. Kylling og poteter, skiver med løk, gulerøtter og brokkoli.

Gryter: Supper, stuinger, gryter, pannekaker osv.

Mix it up: Her forbereder du komponenter enkeltvis isteden for sammen slik at du kan spise de på mange forskjellige måter. Tenk for eksempel å steke mye kylling og grønnsaker. Dette kan du bruke i salater, supper, smørbrød osv.

Her er det bare fantasien, lommeboken og plassen i kjøleskapet som setter begrensninger.

Trinn 2:

Alright, da har vi det grunnleggende på plass, da er det på tide å bestemme seg for HVA vi skal spise. Altså lage en matplan. Eller kopiere en du finner på nett… Jeg liker i alle fall å lage planen og handle dagen i forveien så det ikke blir så travelt.

Ha fokus på middager: Tenk ut 3 forskjellige oppskrifter med sikte på en blanding av forskjellige ingredienser og smak. Hver og en bør ha ett magert protein, kompleks karbohydrat, veggie og en sunn fettkilde.
Prøv poached laks med stekte poteter og blomkål, kjøttboller med full hvete pasta og dampet brokkoli, eller stekt kylling med bakt søte poteter og en grønn salat. Tenk på tidsbesparende ingredienser, som f.eks. ferdig hakket salat osv. Lag alltid noen ekstra porsjoner med protein.

Miks til lunsj: Bruk de ekstra proteinene fra middagene til å lage salater, smørbrød osv. Pass også her på at du i tillegg til salat kanskje også får i deg noen grønnsaker.

Benytt deg av rester: Mot slutten av uken, bli kreativ med det som fortsatt er i kjøleskapet. Kast litt kylling oppi restene med suppe og lag en frittata med grønnsakene som fortsatt henger rundt.

Trinn 3:

Lag mat liste og handle. Skriv liste og se over den flere ganger så du er sikker på at alt er med. OGSÅ standard ting dere trenger igjennom uken, som melk osv. Poenget er å slippe å gå på butikken mer en 1-2 ganger i uken. GLEDE! Er få ting som gjør meg så irritert som å handle rett etter jobb og trening. Drit sulten, passe sliten og lei. Kø og folk som beveger seg som snegler inne på butikken. Ny butikk, så det er umulig å finne det du skal ha… BAH! Sweet reliefe! I tillegg så slipper man alle impuls kjøp når man går i butikken hver dag. Sparer både tid og penger…

Trinn 4:

COOK IT UP!

Det viktigste er at du holder det enkelt. Ikke begynn med masse oppskrifter som tar lang tid og lage i tillegg til at det krever mye ingredienser. Da blir dette fort veldig kjedelig og veldig dyrt. MULTITASK! Få ting inn i ovnen mens gryta koker, og du steker. BOOM, alt ferdig samtidig.

Trinn 5:

Pakke! Når maten er kald er det klart for pakking, Tenk enkelt. Matporsjoner med middager i bokser. Gryter osv. kan stå i større containere. Supper, salater, sauser og dipper passer fint i glass krukker. f.eks. Norgesglass. Ser ekstra fristende ut i tillegg. zip-top poser kan enkelt brukes og er i tillegg plassbesparende i kjøleskapet.

De fleste pakkede og prepped måltidene vil holde seg godt i kjøleskapet i opptil fem dager. Når det er sagt, bør du alltid gå med feelingen din her: Hvis du nærmer seg slutten av uken, og noe ser ut eller lukter funky, er det er det mest sansynelig funky. Ikke spis det! Planlegger du å spise noe utover fem-dagersmerket? Bare stash det i fryseren rett etter matlaging. Der vil de fleste varer bli gode i seks måneder.

Følg linken under for MYE inspirasjon både på hvordan man kan pakke og oppskrifter. ENJOY!

https://www.prevention.com/food-nutrition/recipes/g25337982/mason-jar-salad-recipes/?slide=6

Frokost? Noen trenger mest karbohydrater om morgenen, mens andre (f.eks meg selv) tåler det best på kvelden. Dette var revolusjonerende når jeg forsto. Jeg slet alltid med cravings fra helvete helt til jeg byttet ut karbohydratene med mest proteiner, grønt og fett. Jeg prøver å legge så mye næringsrik mat som mulig til frokost og lunsj. Dette gjør at jeg holder energien oppe igjennom dagen og føler meg mett lengre. Kaster jeg innpå en baguett fra bensinstasjonen på vei til jobb, kan jeg banne på at jeg er like sulten eller mer etter en time eller to. Dette kommer av at den baguetten sender blodsukkeret ditt rett til topps, så rett i kjelleren.

Til frokost spiser jeg f.eks. 2 stk egg, protein shake, to grove knekkebrød med skinke, salat og cottage cheeze.

Sjekk ut noen av disse videoene for inspirasjon:

Nå har dere fått litt inspirasjon til å ta steget inn i en enklere, sunnere og mindre stressende hverdag. TAKK ZAZU 😉

Vil dere forresten at jeg legger ut en liste med anbefalte matvarer inkl. næringsinnhold? Eller en hel ukes meal prep handleliste inkl oppskrifter? Begynner med en gang jeg… =D

Zazu <3

2 thoughts on “GUIDE | 1 UKE MEAL PREP FOR DE MED KUN 24/t I DØGNET”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.